torsdag 11 februari 2010

Låt oss prata ost!


Det slog mig i morse när jag njöt av min vällagrade herrgårdsost att det här med ostsmak verkligen är personligt! Hemma hos oss finns förutom min mycket vällagrade herrgård (den ska klia på tungan) även en norsk Jarlsberg som Ö äter (vad annars...). Man hittar också Åsedas gräddost som killarna gillar. Dessutom finns det en sliskig söt brunost, norsk även den tror jag...!?
Vad man däremot inte hittar hemma är alla slags magra ostar med låg fetthalt. Har försökt men de smakar verkligen inte gott!

Har för mig att osthyveln är en svensk uppfinning?! Jag minns i USA att där köpte man orangefärgad s.k cheddar uppskuren i skivor.

Hur är det hemma hos er? Har ni flera olika ostar och vilken/vilka gillar ni bäst?

5 kommentarer:

Åsa sa...

Du bara måste prova Primadonna eller Rembrandt. En hårdost att njuta till ett glas vin. Helt magiskt underbar. Kram Husmusen

Annie - PD sa...

Åh, vi äter massor med ost!
Manchego är en favorit till ett glas rött, lagrad prästost eller mesost till frukostmackan... Ost är gott :D

Peace in mind sa...

Du, Allerums lagrade prästost 17%...den enda goda magra...smulig, stark och ja god:) Annars håller jag med om Primadonna, Manchego...all ost. Vi är ostfreaks som försöker hålla igen:)

hallinbloggar sa...

Åsa:
Har aldrig hört talas om men måste genast prova. Kram til dig!

Annie PD:
Mmmm, ost är verkligen gott i alla lägen. Manchego gillar vi. Försvinner fort även hos oss.

PIM:
Men det var ju ett jättebra tips. Måste genast pröva! Js, vem försöööker inte hålla igen ; )

Kollegan I sa...

Hmm, jag tror att det är så här: om man inte gillar ost så mycket, då gillar man de "klena", magra ostarna, för de gör liksom inte så mycket väsen av sig... Älskar ostmacka men är inte så förtjust i ost egentligen. Därför blir det oftast Jarlsberg, Billinge magra varianten eller Maasdamer... Riktiga barnostar! :D