tisdag 15 mars 2011

Recept bröd och torplyckor

Mmm, de var verkligen goda så här kommer recept. Kakorna är gjorda för tredje gången, de är i ugnen nu. Det är 1 dl socker i mot normalt 3 dl för en sats småkakor. Inbillar mig att de inte är så farliga att äta.... : ) Lättbakade som bara den!

Torplyckor, ca 50 st
3 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl (jag tog dinkel fullkornsmjöl)
150 smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Kör allt matberedaren tills du fått en deg. Rulla fingertjocka längder, lite åt gången, och skär i 4 cm bitar. Lägg på plåt, går at lägga ganska tätt men du mehöver två plåtar. Platta till lite med en gaffel och kör i ugn (jag använder varmluft) 175 grader i 12-15 minuter

Danska tebröd
5 dl vetemjöl
1 msk socker
1 1/2 msk kallt smör
1/2 pkt jäst
1 1/2 dl kall mjölk
1 ägg
75 gr. mjukt smör
ägg til pensling
vallmofrön

Blanda mjöl, socker och smör i matberedaren. Vispa jäst med mjölk och vispa in ägget. Häll i matberedaren och kör tills det blir en deg. Jäs i 45-60 min, dubbel storlek. Häll ut degen på bordet och kavla till en stor kaka, cirka 55x25 cm. Bred smör på 1/3 av ena långsidan och vik in. Bred smör på det du vikt in och vik ännu en gång. Kavla ut till en avlång deg och dela i 16 lika stora bitar. Pensla med ägg och strö på vallmofrön och jäs i 30 min. Grädda 225 grader mitt i ugnen 10-12 minuter. Goda med marmelad. Den skre jag recept på i förra inlägget. Så enkelt. Imorgon gör jag blåbär- och hallonmarmelad och tar med mig när jag ska till Stockholm i helgen.

Inga kommentarer: