tisdag 17 september 2013

Nu kan vi andas ut!

Idag har vi fått ett mycket, mycket positivt besked.
Den där lilla blå pricken som Ö fick under sin tumnagel för snart två år sedan och som han vid några tillfällen gick till vårdcentralen för där de försäkrade honom om att han hade klämt fingret och skulle tappa nageln visade sig i början på juli vara en tumör.

I våras blev den där blå pricken större och större och efter ett tag började han googla och förstod att det faktiskt kunde vara cancer. Jag slog bort det direkt. Det verkade så osannolikt. En remiss till hudavdelningen på Sahlgrenska gjordes snabbt och det bekräftades. Det var en skakig resa till Grekland där man levde i ovisshet om det var god- eller elakartat.

När vi kom hem var det återbesök och vi fick bekräftat att det var malignt melanom. Det var som ett stort tungt grått täcke lade sig över oss. Tumören skulle undersökas mer noga och hudläkaren skulle diskutera med andra läkare hur mycket av tummen som skulle tas. Detta skulle ta cirka två veckor. Det var helt fruktansvärda veckor och under tiden fick vi än en gång bekräftat att det var malignt melanom och att den dessutom betecknades som tjock vilket ökade risken för spridning. Den där grå tunga filten slöt sig ännu hårdare om oss.

Trots semestertider så var Sahlgrenska oerhört snabba och vi fick komma till handkirurgen där de ha beslutat att ta lite drygt halva tummen. Under samma operation skulle man också ta ut lymfkörtlar för att kunna undersöka en eventuell spridning.

Det var under de här dagarna vi bestämde oss för att gifta oss. Det kändes viktigt att komma ännu närmre varandra och knyta våra band tätare. Ö som var sjukskriven ordnade det mesta med catering och bokningar. Vi fick en fantastisk dag som vi aldrig kommer att glömma. Helt otroligt att i stort sett alla våra vänner kunde vara med trots att det var så kort varsel. Hela dagen kände vi båda att det var så rätt, så självklart att vi skulle gifta oss efter nästan 10 år tillsammans!

Resan till Spanien har också gått i väntans tecken. Tummen har läkt bra och Ö börjar vänja sig vid att använda en kortare tumme. Tiden i solen har spenderats under parasoll. Det här med att sola har liksom fått en annan innebörd....!

Det tar 5-6 veckor att få svar efter operationerna. Det har inget att göra med att Sahlgrenska har haft en tuff sommar som det skrivits spaltmeter om i GP. Måste säga att de har varit oerhört tillmötesgående och skyndat på mycket de bara kan, trots att det varit mitt i semestertider.

Idag var det äntligen dags för återbesök. De sista dagarna har nästan varit olidliga. Man vill ju egentligen veta men ändå inte på något sätt. Ingen aning hur man förbereder sig för ett sådant besked?!

Läkaren pratade länge om hur tummen läkt och hur viktigt det är att han använder tummen. Men kom till sak någon gång!! Både Ö och jag trodde att han tog så lång tid på sig för att han ville "linda in" ett negativt besked. Men till sist fick vi äntligen veta att det inte finns någon spridning. Underbart! Som vi väntat på att få höra detta positiva besked.

Kan inte säga annat än att det är en stor, stor lättnad. Idag har vi firat med en av alla flaskor champagne vi fick i bröllopspresent. Och bara pratat om hur fantastiskt det är att all cancer nu är borta.

Nu kan vi andas ut och se framåt. Men den hör sommaren kommer vi aldrig att glömma!

10 kommentarer:

Helena Malmberg sa...

Usch va jobbigt, det gäller verkligen att ta vara på varje dag. Det inser man ännu mer när det händer sådana här grejer. Kram

I will not keep calm and you can fuck off sa...

Men fy vilken resa! Ovissheten måste ha varit fruktansvärd. Och så otroligt skönt att ni fick ett bra besked. Glad för er skull!

Och jäkla cancer, kan den inte bara gå och dö!?

Fliselin sa...

Åh! Så vansinnigt jobbigt och livsavgörande med sådana besked! Så fantastiskt härligt att det var åt rätt håll! Vilken gräslig vånda ni gått igenom. Ha det fint nu!

hallinbloggar sa...

TACK för er omtanke! Kan inte med ord beskriva vilken lättnad vi känner. Ett stort och otäckt monster har hälsat på som vi aldrig vill se igen!

tina sa...

Ja du den där förbannade cancern som angriper var och varannan, den känns som att den mer hör till vanligheter än ovanligheter idag.
Och ovissheten som både drabbad och anhörig, fruktansvärd!
En av mina vänner dog i bröstcancer i våras, trebarnsmamma på 45 år, och i vintras drabbades min mamma men tack och lov, ingen spridning efter operation. Men i min hemkommun (extremt liten kommun) har många drabbats av olika varianter och med olika utgång. Många unga. Och man funderar, är det Tjernobylgrejen som är orsaken till allt uppe hos oss, med tanke på hur regnet drog in de där dgr under och efteråt och la sig i skogen med bär, svamp och älgjakt.
Vem vet?

Jag är iaf väldigt rädd för cancer. Och jag är väldigt glad för er skull att ni fick ett positivt besked.

Stor kram

Anonym sa...

Åh, Maggan vilken lättnad för er alla! Kan inte låta bli att fälla en tår, över glädjen hos er när ni fick ett bra besked och över lyckan att få vara frisk (trots ett brutet nyckelben). Livet kan verkligen förändras på ett ögonblick. Kram Kristin

Librarybeth sa...

Det var så skönt att läsa detta!
Vilken lättnad! Det måste ha varit så jobbiga stunder, denna väntan, oro.
Skål, skål för livet!!!

Anonym sa...

Det är fantasktiskt Maggan ! Är så lycklig för er och tankarna har varit hos er...
Leve livet och kärleken !
Kramar till er båda !

Asperö Ann

Emsan sa...

Det känns så futtigt med ord när jag mest av allt vill ge en kram. Hjärtat knöt sig i bröstet och jag drog en lättnadens suck över att ni fått ett bra besked. Hoppas ni kan njuta av livet ännu mer nu! STOR KRAM

hallinbloggar sa...

TACK snälla ni för alla fina ord! Det värmer! Den här sommaren kommer vi aldrig att glömma!!