måndag 7 oktober 2013

Vitaminer eller inte?!

> Läser i senaste Damernas Värld att det är helt bortkastat och t om kan vara skadligt att äta kosttillskott.
>
> Kan inte låta bli att fundera på min enorma trötthet i våras som till sist avhjälptes med B12 och Folsyra då låga värden upptäcktes.
>
> Under några veckor har jag fått hjärtklappning och tryck i bröstet efter ansträngning. Trodde naturligtvis det berodde på allt som hänt den senaste tiden men när det inte gick över så gick jag till läkaren och lågt blodvärde konstaterades. 115 är inte jättelågt men uppenbarligen påverkas jag av låga vitaminhalter i kroppen.
>
> I artikeln står det att det är väldigt ovanligt att behöva komplettera med vitaminer då kosten, även om du inte äter särskilt bra, räcker till.
>
> Vad är det då som gör att värdena är så låga? Jag tycker jag äter bra. Är ingen köttälskare och väljer hellre fisk och grönsaker men tycker ändå att jag äter bra och varierat.
>
> Ja, ja! Med sju vitamintabletter om dagen så hoppas jag att kroppen "går runt". Jag slog även till på en multivitamintablett få jag köpte järntabletter. Kanske det finns fler brister tänkte jag : )
>
> Hur resonerar ni? Äter ni extra vitamintabletter eller förlitar ni er på kosten?

10 kommentarer:

Fliselin sa...

Har inte kollat värden på år och dag men kör med D-vitamin under det mörka halvåret. Högdoskapslar. Jag var enormt trött för ett par år sedan och det gick inte över trots gott om sömn. Blivit klart bättre med D-vitamin tillskott. Vi har ju sådan brist på D-vitamin på vinterhalvåret.

pralinen sa...

enbart kosten - vi gör stor hälsoundersökning vart tredje år och alla värden har arit ok, och jag är ok pigg.

Librarybeth sa...

Jag var ju så förfärligt trött i våras, kollade värden men det var inget fel på mig. Lågt blodtryck ja, men det får man ingen medicin till, skönt. Hur som helst jag behövde inte tillföra järn vilket jag trodde... Men jag vill ha mina brustabletter IMMUN för att förstärka immunförsvaret. Mannen säger att jag blir blåst på pengar men jag tar lite extra ändå, har hållit mig kry länge... men nu känner jag mig matt dock. Iih, vilket långt svar ;D ja, jag tillför trots att jag äter varierat...!

I will not keep calm and you can fuck off sa...

Jag undrar lite samma lika, så jag har inget svar. Äter inte ett endaste piller.

Maken har fått d-vitaminer på recept, det är några otroligt äckliga droppar. Han kan äta/dricka det mesta, så tycker han att det är äckligt, DÅ är det äckligt :o

mis(s)match sa...

Brukar ta vitamin D dagligen och ibland Vit C...

hallinbloggar sa...

Miss match: Har förstått att D är en viktig vitamin som vi behöver i den här delen av världen!

hallinbloggar sa...

Keep Calm: för ett halvår sedan åt jag inte heller ett endaste piller och nu är det en hel hög till frukost. Är ingen köttälskare men trodde inte att det skulle påverka så.

Usch, det där lät inget vidare. Går det inte bra ed piller?

hallinbloggar sa...

Librarybeth: gick ju in i väggen för 10 år sedan efter en borreliainfektion som jag inte hade en aning om att jag bar på. Herregud, så trött jag var då. Länge, länge. Blir därför alltid väldigt full av tankar när jag nu blir trött. Men förstod och lärde mig då att ett högt tempo kan göra en fruktansvärt trött. Man kör liksom på trots att det är snålt med bränsle och en dag är helt enkelt tanken tom. Jag beundrar din energi och ork till att klara av så mycket. Men det är of inte så konstigt att kroppen säger ifrån ibland! Sköt om dig!!!

hallinbloggar sa...

Pralinen: det är perfekt och så det ska vara antar jag! Härligt!

hallinbloggar sa...

Fliselin: Ah, det där lät ju intressant. Jag kör på en liten D-vitamintablett om dagen men kanske ska kolla utbudet på kraftigare grejer! TACK för tips!